:: Hobi vs Rumahtangga ::

Tuesday, January 17, 2017

Penulis bersama keluarga di syawal 2016


Assalamualaikum wth,

Kesinambungan cerita rumahtangga yang lalu. =)

Berapa ramai pasangan yang berkahwin mahukan pasangan masing2 fahami dan mengikut acuan diri sendiri. Terlalu sedikit yang berbahagia dengan memilih gaya hidup pasangan sebagai acuan sehingga kita lupa pasangan ini telah hidup dengan kebiasaan itu lebih 20 tahun.


Ramai antara kita cuba mengubah pasangan dengan menyatakan cara hidup yang mak ayah kita didik lebih bagus. Kampung kita lebih bagus. Adik beradik kita lebih cemerlang. Lalu membuat alasan dan ulah yang tanpa sedar menyakitkan hati pasangan. Tidak mahu balik kampung pasangan. Tidak mahu berlama-lama dengan ibu ayah mertua. Lokek dengan keluarga mertua. Ini semua jarum halus kita, ini protes kita. 


Contohnya, suami tidak mahu isteri memakai seluar jeans selepas berkahwin. Arahan kepada isteri. No jeans. Tak sopan. Terkebil2 isteri pandang suami. Sedangkan dahulu masa bercinta itulah seluar yang duk pakai setiap kali keluar. Itulah seluar yang penuh setengah almari. Kasihan isteri. Kenapa tidak suami katakan tidak kepada jeans dan beri isteri sejumlah duit atau berikan hadiah sepasang seluar slack atau skirt untuk isteri. Makanya isteri mohon mengerti, suami sukakan gaya begini ketika keluar.Begitu juga isteri, selalu kita merajuk atau buat perangai kalau suami mahu penuhkan masa dengan hobi mereka. Seboleh2nya kita mahu suami faham apa perlunya futsal, kereta, badminton, playstation, memancing apabila telah berkahwin sedangkan lebih banyak perkara bermanfaat untuk keluarga boleh dibuat dalam masa dua tiga jam itu. Sebaiknya isteri memberikan suami masa dan ruang untuk mereka bersama hobi mereka. Jika sebelum berkahwin mereka habiskan masa dengan hobi empat hari seminggu, kita minta mereka hadkan kepada dua kali seminggu. Makanya suami mohon mengerti selain daripada hobi kini keluarga juga perlu kepada perhatian anda.


Kita selalu mahu yang terbaik kepada pasangan namun kita lupa untuk membimbing kepada jalan yang betul. Ini adalah benda remeh tapi kita selalu gagal tangani dengan baik. Perkara yang telah menjadi rutin dan darah daging bertahun lamanya masakan boleh di ubah dalam masa sebulan berkahwin bahkan belum tentu perkahwinan mencapai 10 tahun kita mampu mengubah terus pasangan kita. Bersabar dan bertolak ansur menjadi senjata rahsia setiap pada kita.Berlapang dada dalam tiap ketika. Ada masa amarah kita sudah di puncak, namun cubalah menjadi pasangan yang rasional. Tetap tunjukkan teladan yang baik pada anak2. Tetap hormati keluarga, ibu bapa juga mertua walau seberat mana pundak kita memikul beban dan perasaan terhadap pasangan kita. Basahkan jiwa kita dengan kata2 semangat, gerakkan ruh kita dengan teladan anbiya juga para solihin. Walau sakitnya hati bak dikelar2 belati, akhlak dan santunnya kita terhadap pasangan hendaklah selalu kita junjung. Moga kita baik2 aja.


p/s : ini adalah pandangan dan pendapat

peribadi penulis dan tidak menggambarkan


0 comment: