:: Sahabat Sejati ::

Friday, July 15, 2011


Assalamualaikum wth,


Alhamdulillah, bumi bertuah ini dilimpahi hujan rahmat dari Allah SWT. Sejenak merehatkan mata yang sedari tadi memohon rehat.


Hujan lebat ini membuatkan ingatan saya mengimbas sahabat-sahabat saya, lama mahu pun yang baru saya kenali. Anda semua kenangan terindah juga bakal menjadi kenangan terindah. Moga kalian semua berada didalam lindungan Ilahi. Sekeping doa dari sahabat yang mengingati kalian.


Betapa banyaknya hadis Rasulullah SAW yang menceritakan betapa pentingnya sahabat.


“Sebaik baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya.” (Hadis riwayat al-Hakim)


Sesungguhnya kita semua mengharapkan agar Allah memandang kepada kita semua dan berharap agar persahabatan kita selama ini bukanlah dengan sia-sia tetapi mendapat redha Allah SWT.


Apabila bersahabat dengan rasa cinta dan kasih dengan sungguhnya, sekelumit rasa sakit yang ada pada sahabat kita sudah tentunya menjadi luka yang amat parah buat kita. Jika itulah nilaian persahabatan kita. Sungguh beruntunglah dapat bersahabat dengan sahabat sedemikian. Jauh di sudut hati mahukan yang terbaik buat sahabat yang kita sayang.


Dari Nu’man bin Basyir r.a., Rasulullah SAW bersabda,
“Perumpamaan persaudaraan kaum muslimin dalam cinta dan kasih sayang di antara mereka adalah seumpama satu tubuh. Apabila satu anggota tubuh sakit maka mengakibatkan seluruh tubuh menjadi demam dan tidak bisa tidur.” (Hadis riwayat Muslim)


Contoh terbaik ialah sahabat baik Rasulullah SAW, Saidina Abu Bakar As- Siddiq. Kita jadikan tauladan. Cerita sewaktu di awal penghijrahan Rasulullah, begitu jauh mereka berjalan, panas dan bahang hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui, untuk sahabat-sahabat yang pernah ke padang pasir sudah pasti air mata akan tumpah bila mengenangkan bagaimana Nabi kita berjalan menahan terik mentari untuk menyebarkan agama Islam. Perit bukan?


Setelah penat menapak, Abu Bakar dan Baginda SAW berehat di dalam Gua Thur, Abu Bakar tidak membenarkan Rasulullah SAW memasuki gua tersebut dahulu kerana bimbang ada binatang berbisa yang akan mematuk Rasulullah. Lihat bagaimana pengorbanan seorang sahabat buat sahabatnya, biar diri sendiri berhadapan risiko asalkan sahabat yang amat dicintainya selamat. Mampukah kita?


Akibat keletihan berjalan, Rasulullah lantas meletakkan kepalanya di peha Abu Bakar. Seperti anak kecil yang mahu bermanja di pangkuan ibu bapanya. Perasaan apakah yang hadir dalam hati kecil Abu Bakar? Sudah tentunya rasa sayang dan kasih melihat wajah kekasih Allah yang sedang lena di pangkuannya. Lantas disapunya peluh yang bersisa di dahi Rasulullah. Tidak merungut di hati Abu Bakar sakit atau penat atas kelakuan Baginda kerana rasa cinta seorang sahabat yang membuak-buak dalam sanubarinya.


Sedang Abu Bakar merehatkan dirinya, datang seekor kala jengking lalu menyengat beliau, Abu Bakar rela disengat daripada membangunkan Rasulullah daripada lenanya. Namun kerana menahan bisa kala jengking itu, air mata Abu Bakar akhirnya jatuh di pipi Rasulullah SAW.


Rasulullah terjaga lalu bertanya kepada Abu Bakar kenapa beliau menangis, bila sahaja Rasulullah mengetahui Abu Bakar disengat kala jengking kerana tidak mahu menggangu lenanya, air mata bergenang di mata Rasulullah. Betapa beertinya pengorbanan Abu Bakar sehingga Rasulullah berkata :

“Sungguh bahagia, aku memiliki seorang sepertimu wahai putera Abu Quhafah. Sesungguh Allah sebaik-baik pemberi balasan”.


Itulah cinta seorang sahabat bernama Abu Bakar As-Siddiq dan Muhammad bin Abdullah.


Telah berkata Rasulullah SAW kepada Abu Bakar :

“Semoga Allah merahmatimu! Engkau adalah sahabatku! Engkau telah membenarkan ketika orang lain mendustakanku, engkau telah membantuku ketika orang lain membiarkanku, engkau telah beriman kepadaku ketika orang lain mendustakanku, engkau telah mententeramkan hatiku ketika hatiku sedang dalam keadaan keluh kesah"


Saya berharap agar saya mampu menjadikan Abu Bakar dalam bersahabat. Maafkan saya jika ketelanjuran kata selama bersahabat dengan kalian. Moga kalian tidak melupakan saya dalam doa kalian.


Imam Ghazali menyatakan 12 ciri sahabat sejati :

1. Jika kau berbuat baik kepadanya, maka ia juga akan melindungimu.
2. Jika engkau merapatkan ikatan persahabatan dengannya, maka ia akan membalas balik persahabatanmu itu.
3. Jika engkau memerlukan pertolongan darinya, maka ia akan berupaya membantu sesuai dengan kemampuannya.
4. Jika engkau menawarkan berbuat baik kepadanya, maka ia akan menyambut dengan baik.
5. Jika ia memproleh suatu kebaikan atau bantuan darimu, maka ia akan menghargai kebaikan itu.
6. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik dari dirimu, maka akan berupaya menutupinya.
7. Jika engkau meminta sesuatu bantuan darinya, maka ia akan mengusahakannya dengan sungguh-sungguh.
8. Jika engkau berdiam diri (sebab malu untuk meminta), maka ia akan menanyakan kesulitan yang kamu hadapi.
9. Jika bencana datang menimpa dirimu, maka ia akan berbuat sesuatu untuk meringankan kesusahanmu itu.
10. Jika engkau berkata benar kepadanya, niscaya ia akan membenarkanmu.
11. Jika engkau merencanakan sesuatu kebaikan, maka dengan senang hati ia akan membantu rencana itu.
12. Jika engkau berdua sedang berbeza pendapat atau berselisih faham, niscaya ia akan lebih senang mengalah demi menjaga persahabatan.


Salam sayang dan rindu daripada saya untuk semua sahabat-sahabat. Anda jauh, dekat, depan, belakang, di sebelah hatta di depan mata saya kini, sungguh anda adalah sahabat terbaik untuk saya. =)


Cerita pengorbanan Abu Bakar acapkali kita dengar namun tauladan dalam persahabatan yang ditunjukkan Abu Bakar dan Baginda lupa untuk kita kutip dan amalkan. Selamat beramal untuk kita semua. ;)


p/s : Ketika Rasulullah berada di hadapan,

ku pandangi pesonanya dari kaki hingga hujung kepala.

Tahukah kalian apa yang menjelma?

CINTA!!' (Abu Bakar As-Siddiq r.a)

2 comment:

خديجة خليلة said...

Sahabat! =)

*Bila nak edar kad? He.

ZahirahzahiD said...

Wah~~ saya baru je bace blog akak.. baru perasan akak komen kat blog saye... =) kita ada rasa yg same lah..

InsyaALLAH kak, moga ada masanya.. =D