:: Rasa ::

Tuesday, August 16, 2011Assalamualaikum wth,

Sudah terlalu lama otak tidak bergerak untuk berfikir, berfikir di sini saya maksudkan sebagai aktiviti berfikir untuk penulisan. Sungguh! Kalau kita tidak membiasakan diri mengerah otak untuk menulis, otak ini akan terasa sangat ‘perlahan’ gerakannya. Saya juga seakan kekok untuk menulis. Minda saya kini terarah kepada pembacaan dan penerangan. Alhamdulillah, masih berada dalam fasa tidak jauh dari buku-buku. Membaca itu sangat seronok! ;)


Kadang-kadang Allah datangkan kita hujan di tengahari untuk menguji sejauh mana kita berfikir, hujan di tengahari itu nikmat yang sementara manakala pelangi selepas hujan itulah nikmat hakiki untuk kita. Maka berfikirlah dalam setiap apa yang berlaku dalam diri kita. Mungkin sahaja nikmat yang kita kecapi kini adalah ujian Allah, jika salah perhitungan kita maka kita adalah orang-orang yang rugi. Biarlah nikmat itu tidak dikecapi sekarang demi satu kenikmatan hakiki yang Allah janjikan untuk orang-orang yang bersabar.


Cabaran semakin jelas di depan mata, pilihannya sama ada mahu atau tidak menggalas cabaran? Saya memilih untuk menggalas cabaran yang sudah pastinya akan lebih memeritkan dan memeningkan di saat-saat ada pelbagai perkara harus dilakukan. Tapi keyakinan yang Allah itu sentiasa ada sebagai tempat bergantung adalah kekuatan terbaik untuk seorang manusia yang terlalu rapuh tali keyakinan dirinya. Biarlah nampak seakan tidak cerdik kini asalkan untuk masa mendatang pengalaman dan ilmu itu betambah dengan pertambahan usia. Pertambahan ilmu seiring dengan pertambahan usia~


Terkadang apabila sudah terlalu biasa berada pada zon selesa, anda tanpa sedar kini berada pada zon berjaga-jaga. Bukan mudah mahu membiasakan diri yang sekian lama berada pada zon selesa. Kekok, pelik, tidak mengerti, marah, curiga semuanya diadun menjadi satu doh lengkap yang menunggu masa untuk diterap lantas di bakar. Jika betul suhunya, cantiklah hasilnya jika tidak mungkin sahaja hitam dan pahit rasanya.


Doa Dhuha [klik] yang kini menjadi halwa telinga sahabat saya. Semoga keberkatan waktu Dhuha itu sentiasa kita manfaatkan. Allah berjanji dalam al-quran dengan waktu Dhuha. Waktu Dhuha yang cukup panjang tetapi selalu sempit untuk kita. Permudahkanlah Ya ALLAH.


p/s : Monolog dalaman.


2 comment:

خديجة خليلة said...

Terus bangkit, Zahirah! Jemput ke blog akak. :)

ZahirahzahiD said...

Mekasih kak Khadijah! kejap lagi saya datang, jangan lupa radix secawan ;)